La gestió dels nostres menjadors escolars es basen en una cuina mediterrània, gustosa, nutritiva i variada, on els pilars fonamentals són les proteïnes vegetals i les llegums. Treballem per un consum responsable i sostenible amb productes de temporada, ecològics i de proximitat recolzant, en la mesura del possible, els productors locals. A més a més, el menjador també és un espai per aprendre, descobrir i conviure. Volem que els infants visquin una experiència única.

El menjador, una experiència única


A Quàlia creiem que l'espai de menjador és una oportuniat única d'aprenentatge de valors, hàbits i convivència. Un moment fantàstic perquè els infants prenguin consciència sobre la importància del què mengen i del que vol dir alimentació saludable. L'espai del temps del migdia, permet plantejar una intervenció educativa dividida en tres fronts: l'estona del menjar, l'estona de relaxar-nos i l'estona de lleure amb activitats lliures i dirigides.


Què fem un dia al menjador?


Menjadors tranquils

Realitzem un estudi acústic participatiu sobre quins elements i moments podem millorar per reduir el so estrident al menjador. Treballem tècniques de relaxació al menjador com per exemple ioga pels infants. Menjar no és un tràmit pel qual hem de passar, sinó que pot ser un temps de gaudi amb els companys. 

Responsabilitzem als infants

Repartim tasques i creem diferents rols dins del menjador i entre els infants. D'aquesta manera promovem el treball col·laboratiu a partir d'hàbits d'autonomia higiènics. Potenciem l'autonomia dels infants a partir d'una taula de tasques adaptada segons l'espai, el temps i l'horari.

Cultura alimentària

A partir d'un eix d'animació treballem els aliments, el seu valor i les seves propietats. Aprenem d'on venen els aliments i utilitzem la tècnica del plat equilibrat per tal de menjar equilibradament. Els infants coneixen els productors i proveïdors de proximitat perquè els expliquin els aliments que consumeixen. 

Lleure amb valors

Fomentem els valors de la cooperació, consciència, empatia, creativa i respecte a través dels jocs i activitats que realitzem a l'estona d'esbarjo. A través d'una taula d'activitats, relacionem les activitats amb els valors. Apostem per potenciar diferents esports, jocs cooperatius i així com contes per treballar les emocions. 

Participació activa

Promovem la participació de l'infant dins de l'espai de menjador. Utilitzem l'eina de l'assemblea setmanal potenciant els menús participatius. 

Aprofitament alimentari als menjadors

Hem començat un nou projecte als menjadors: lluitar contra el malbaratament alimentari a les escoles i a les cuines! Gràcies a aquest projecte cofinançat per la pròpia cooperativa i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, reduïrem la quantitat d'aigua i menjar que es llença a diari per a tenir uns menjadors més sostenibles i responsables.