Amb motiu del nostre 10è aniversari i amb l'objectiu de generar un espai de reflexió i aprenentatge al voltant de dos dels àmbits referents de Quàlia, hem organitzat aquesta primera jornada de lleure inclusiu i alimentació saludable. Un espai on volem generar debat a partir de les diferents ponents, persones que han sigut molt inspiradores pel projecte de la nostra cooperativa.
Des de Quàlia, creiem amb el territori inclusiu i sostenible, amb una alimentació saludable i pel canvi.
Aquestes són unes jornades enfocades a professionals, tècnics d'administracions, polítics, representants d'entitats, famílies i ciutadania en general.

 FUNCIONAMENT DE LES JORNADES 

Les jornades començaran amb un col·loqui inaugural d'Isabel Guirao i Nani Moré.
Un cop finalitzat el col·loqui es duran a terme 4 microcàpsules simultànies basades en els dos eixos principals de la jornada: lleure inclusiu i alimentació saludable. Aquestes les realitzaran ponents que explicaran experiències i projectes referents en els seus àmbits i també aniran acompanyades per sòcies de la cooperativa Quàlia.
D'11 a 12 es faran dues microcàpsules simultànies i se n'haurà d'escollir una, en el formulari de registre.
De 12 a 13 es faran dues microcàpsules més, simultàniament, sobre alimentació i sobre lleure, també se n'haurà d'escollir a través del formulari d'inscripció.

 PROGRAMA DE L'ACTE 

9:30 a 10 hores
Acomodament i benvinguda per part de Francesc Lluch, president del consell comarcal de la Segarra i d'Ester Pujol, sòcia de la cooperativa Quàlia. 

10 a 11 hores
Col·loqui amb Isabel Guirao i Nani Moré “Lleure inclusiu i alimentació sostenible com a eines de transformació”

11 a 13 hores
Microcàpsules simultànies:

"Versembrant, una escola popular per la inclusió" amb Joël Prieto, raper i educador a Versembrant. - (11h a 12h).
L'acompanyarà Aïda Fontova, psicòloga del Club Social Airecel de Quàlia i referent del projecte de salut mental amb joves: KeepCalm.
Especialment dirigit a...
Professionals del sector del lleure i l'educació i tècnics de joventut i d'educació.

"Sobirania alimentària a les escoles" amb Núria Casajuana, advocada a La Troca servei jurídic - (11h a 12h). 
L'acompanyarà Lluís Nadal, director de Quàlia i referent del projecte Menjadors i Sobirania Alimentària de Quàlia.
Especialment dirigit a...
Professionals del sector de l'alimentació i tècnics d'ajuntaments i consells comarcals relacionats amb polítiques socials, educatives i compres responsables.

- "La inclusión requiere de la colaboración público-privada” amb Isabel Guirao, emprenedora social de ASHOKA i fundadora i directora de A Toda Vela, Almeria. - (12h a 13h)
L'acompanyarà Toni Domingo, soci de la cooperativa Quàlia i responsable de l'àrea de Lleure i Clubs, referent del projecte Atelleu i Camps de Joves.
Especialment dirigit a...
Professionals del sector del lleure i l'educació, tècnics de joventut i d'educació i famílies

- "Més verdures, més salut" amb Nani Moré, Tècnica a Menjadors ecològics, especialista en transformació de les cuines col·lectives - (12h a 13h).
L'acompanyarà Daniel Colilles, sòci de la cooperativa Quàlia i xef responsable de la cuina central "la Noguera" de Quàlia
Especialment dirigit a...
Responsables del sector públic relacionats amb polítiques socials, professionals del sector de l'alimentació i tècnics d'ajuntaments i consells comarcals relacionats amb polítiques socials, educatives i compres responsables, també a AFA's i famílies.

13 a 14 hores
Cloenda al TapRoom de Casa Dalmases, on podrem tastar alguna de les seves cerveses artesanes acompanyades d'aperitius de proximitat i temporada. 
 


 PONÈNCIES I PONENTS 

“La inclusión requiere de la colaboración público-privada"

A Toda Vela porta 25 anys impulsant suports i generant oportunitats d'inclusió a Almeria. Tant en l'àmbit de l'oci inclusiu, com en l'ocupació amb suport, la formació per a l'autonomia i la vida independent, com a accessibilitat. Ho fa treballant en xarxa amb les entitats público-privades, impulsant innovació social i contribuint amb els seus talents, temps i persones a acompanyar la comunitat perquè la inclusió sigui una realitat

A càrrec d'Isabel Guirao, emprenedora social d'ASHOKA i fundadora i directora de A Toda Vela, ens animarà a descobrir amb dos o tres exemples, les claus per al treball en xarxa i la generació d'aliances reeixides en comunitat per a un lleure inclusiu.
 


“Més verdures, més salut”

Menjadors ecològics ens presenta la campanya "Més verdures, més salut", mitjançant uns reptes posem a la disposició eines i recursos que permeten millorar els menús diaris, incentivant el consum de més verdura, de temporada i de proximitat, augmentant el consum de llegums i reduint la proteïna animal, perquè la transició agroecològica s'ha de produir en tots els àmbits a on ens alimentem (a casa, als menjadors escolars, als restaurants…)

A càrrec de Nani Moré, Xef apassionada per la cuina saludable amb les verdures de temporada del territori com a protagonistes, en especial la remolatxa. Tècnica a Menjadors ecològics, especialitzada en la transformació de les cuines col·lectives vinculades a la producció agroecològica i de proximitat. Ashoka Fellow 2021.
 

“Versembrant, una escola popular per la inclussió”

Versembrant és una escola popular itinerant, un projecte que treballa per la inclusió i pretén fomentar la consciència crítica del jovent mitjançant l’art urbà i el hip hop. Els seus tallers de rap, de dansa, producció i d’arts plàstiques (sobre racisme, xenofòbia, sexisme...) aspiren a posar l’estètica al servei de la crítica, en un procés creatiu del qual les protagonistes són les joves, aquelles que creant i repensant el seu entorn s’auto-transformen en el procés.

A càrrec de Joël Prieto, raper i educador a Versembrant. MC a Fetitxe 13, enamorat de l’art i graffiter de vella fornada. Estudiant de mestre a la URV. Director d’educació en el lleure i membre actiu de l’associacionisme cultural al camp de Tarragona.
 

“Sobirania alimentària a les escoles”

Es tracta de fer entendre a les administracions que l'aliment a més de ser un dret de la societat/ciutadania és també la seva obligació defensar-lo. Cal que els esforços en relació amb la política alimentària es dirigeixi a proporcionar als col·lectius aliments de qualitat, nutritius, aliments sostenibles, ecològics, propers, cal proporcionar oportunitats i futur als productors/es locals, perquè a les pageses tothom les estima, però amb això no n'hi ha prou.

A càrrec de Núria Casajuana, advocada de professió fa més de vint anys i en fa cinc aproximadament compromesa amb la sobirania alimentària. Va iniciar aquest interès per responsabilitat mentre va ser regidora d'educació al seu poble. Va poder veure com el menjar de les escoles públiques no era bo, ningú plantejava la necessitat d'alimentar, sinó d’omplir panxes. El fet encara resultava més greu quan el menjador s’omplia d’infants becats a raó de les diferents vulnerabilitats que podien patir les seves famílies. Aquest fet va representar un abans i un després, també en la seva pròpia alimentació, i va insistir perquè fos l'Ajuntament qui assumís la competència dels menjadors de les escoles públiques del seu municipi i va treballar per licitar un servei de menjador ecològic, sostenible i de proximitat. En aquell moment va conèixer a la Nani Moré i en Carles Soler i des d'aleshores han treballat plegades en diferents licitacions que porten per objecte l'alimentació.

 PERSONES DESTINATÀRIES 


- Professionals del sector de l'alimentació
- Professionals del sector del lleure i l'educació
- Tècnics Ajuntaments i Consells Comarcals relacionats amb polítiques socials, educatives i compres responsables.
- Responsables polítics de l'àmbit de joventut, educació, territori i polítiques socials.
- Tècnics Oficines Joves
- Responsable d'Afa's i famílies
- Ciutadania amb general  

 

 ESPAI DE REALITZACIÓ 


Auditori Municipal de Cervera
Carrer Major, 59, 25200 Cervera, Lleida