Com ho podem fer perquè les xarxes siguin un factor protector de la salut mental dels infants i joves?

Les xarxes socials poden ser aliades de la salut mental dels infants i joves?
En l'era digital actual, les xarxes socials s'han convertit en una part essencial de les nostres vides. Tot i els seus avantatges, també creixen les preocupacions sobre com aquesta exposició pot impactar la salut mental dels infants i joves. Des de Quàlia creiem que cal assegurar que l'entorn digital sigui saludable i positiu per tal de contribuir al benestar i el desenvolupament saludable dels infants i joves.

Però, com ho podem fer perquè les xarxes siguin un factor protector de la salut mental dels infants i joves?
  • La sobreexposició, l'assetjament en línia i la falta de privacitat poden afectar negativament la salut mental dels joves. Cal preservar la seva dignitat a les xarxes i això implica prendre mesures per assegurar-se que la seva experiència en línia sigui positiva, respectuosa i segura. Ex: evitar compartir fotografíes o videos comprometedors o inapropiats, limitar l'accés…
 
  • L'establiment de límits, la supervisió activa i l'educació digital són eines essencials. Cal acordar límits amb els infants i joves i explicar-los la importància de la privacitat i la gestió de la identitat en línia.
 
  • Hem de promoure la cultura del respecte i la tolerància dins d'aquest entorn. Fomentar la consciència sobre les conseqüències dels comentaris ofensius o la compartició irresponsable d'informació és clau per crear un entorn virtual més segur i respectuós.
 
  • Fomentar la creació d'entorns en línia positius, on la gent comparteixi èxits, passions i experiències positives pot ser clau perquè els infants i joves aprenguin a valorar-se i estimar-se a si mateixes.

En resum, és crucial que com a societat ens comprometem a garantir un desenvolupament saludable dels infants i joves en l'entorn virtual i creiem fermamament que no és únicament responsabilitat de les famílies, sinó també de les plataformes i de la societat en general. És una tasca col·lectiva assegurar-nos que les xarxes socials siguin llocs segurs on els infants i joves puguin créixer i desenvolupar-se sense comprometre la seva salut, ni física ni mental.
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp